
Elektronik Yayıncılık ve Türktarım
Bilişim teknolojileri ve elektronik yayıncılık
Bilişim, lügat manası ile “karşılıklı bilgi iletişimi, bilginin taşınması ve paylaşılması” demektir. Bilginin ve teknolojinin toplumun her kesiminde optimum düzeyde kullanılması, bilgi ve bilgi teknolojilerinden doğru bir biçimde yararlanmaya bağlıdır. Bilgi çağını yaşamayı ve geleneksel toplum yaşamından bilgi toplumuna geçişi hedefleyen bir Türkiye’de bilişim ve bilişim teknolojileri yükselen trendler arasındadır. Yeni bilgi ve teknolojilere gelişmiş ülkelerle birlikte neredeyse aynı zamanda ulaşılabilmektedir. Bilgi birikimi ve teknolojinin kullanımında da ilerlemeler kaydedilmektedir.
Bilgi sistemlerinin kurulması ve bilişim teknolojilerinin geliştirilmesi ile e-kurum, e-devlet, e-ülke, e-hükümet, e-Türkiye gibi yeni fakat bürokrasinin yok denecek noktaya kadar azaltıldığı, devletin şeffaflaştığı, bilgi üretiminin ve paylaşımının kolaylaştığı bir noktaya doğru gidiyoruz. Devletin yeniden yapılanma çalışmaları içerisinde e-devlet’e doğru olan geçiş sürecinde dünyada farklı uygulamalar görülmektedir. Örneğin Dubai Prensi , 18 ay içerisinde çevrim içi sisteme geçmeyen kamu görevlilerini işten atacağını duyurmuş, ABD’de ise sayılan 1.8 milyon olan federal memurlardan her birine bir bilgisayar ve ücretsiz internet erişimi verilmesi tartışılmaktadır.
İnternet, bilişim sektörünün önde gelenlerine göre üçüncü çağını yaşamaktadır. Bunlardan ilkinde her sektör, kendi faaliyet özelliğine göre broşürlerini internete taşımıştır. Yani ne olduğunu, neler yaptığını internet kullanıcısına aktarmayı amaçlamıştır. İkinci devrede firmalar kataloglarını, ürünlerini, faaliyetlerini ve hizmetlerini internete taşımıştır. İnternet üzerinden müşterisine arzını gerçekleştirmiş hatta ticaretini yapmıştır. Bir bakıma en iyi pazarlama elemanını internet kullanıcısının hizmetine sunmuştur. İnternet dünyasının geldiği son nokta, internetin üçüncü evresi ise firmaların mağazalarını internete taşımasıdır. Yani ürünü internet üzerinden müşterisine sunmakla birlikte, müşterisinden gelen tepkileri ve önerileri de yine internet aracılığı ile alabilmekte ve ürününü bu tepki veya taleplere göre şekillendirebilmektedir.
Klasikleşmiş kitap ve dergi yayıncılığına karşı, eski alışkanlıklarımızın dışında elektronik yayıncılık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bilişim sektörüyle eş zamanlı olarak gelişmektedir. İnternetle birlikte 1993’lerde başlayan web yayımcılığı ile gazete, dergi ve kitaplar da internet ortamına taşınmaktadır. Robert Darnton’un “Elektronik kitap hiçbir zaman Gutenberg’in baskı makinesinin yerini alamaz, sadece tamamlayabilir” şeklindeki açıklamalarına rağmen, bazı kitap simsarlarının sayfalara dokunmak, hatta kitabın kokusunu duymak gibi bazı hislerine cevap vermemekle birlikte, son yıllarda gelişen web programcılığı ile dergi ve kitaplar biçim unsurunu da taşımakta ve gayet şık tasarımlarla göze de hitap edecek düzeyde okuyucusunun karşısına çıkmaktadır. Bu bağlamda piyasaya çıkan bazı kitaplar ve dergiler ücreti karşılığında okuyucusuna ulaşım hakkı vermekte, bizim de Türktarım Dergisi’nde yaptığımız gibi bazı dergiler de her kullanıcının rahatça erişebileceği şekilde webe aktarılmaktadır.
Türktarım Dergisi’nin internet ortamında yayınlanması ve arşivlenmesi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Dergisi Türktarım, Mayıs-Haziran 1999 sayısından (127.sayı) itibaren tüm içeriği ile http://www.tb-yayin.gov.tr/turktarim adresinde web ortamına aktarılmakta ve internet kullanıcısına sunulmaktadır. 1986 yılında çıkan ilk sayısına kadar da dergi kapak konuları ve makale başlıklan web sitemizde yer almaktadır. İnternet kullanıcısı 127. sayıdan itibaren yayınlanan sayılardaki tüm makalelere ulaşabilmekte, webe aktarılamamış sayılarda ise tarama yapmakta ve gerekli ise Başkanlığımızdan dergiyi talep etmektedir.
Son 5 ayda http://www.tb-ya- yin.gov.tr/turktarim adresinden Türktarım Dergisi’ne toplam 5 000 kişi ulaşmıştır. Gün bazında erişime bakıldığında ortalama günlük 30 kişi siteyi ziyaret etmektedir. Ay bazında erişimde diğer aylarda ortalama 750 kişinin girdiği siteye Aralık ayında 900, Mart ayında ise 1200 civannda ziyaretçi gelmiştir. Site ziyaretçilerinin yüzde 20’si 08.00-12.00 saatleri arasında siteye girerken, yüzde 45’i 12.00- 18.00, yüzde 25’i de 18.00-24.00 saatleri arasında siteye ulaşmaktadır.Yine son 5 ayda sitemiz arama motorunda toplam 3000 arama yapılmış, bunlardan 2500’ünde sonuca ulaşılırken, 500 aratmada ise aranan kelime bulunamamıştır. En çok aranan kelimeler “destekleme”, “doğrudan gelir desteği”, “hayvancılık”, “süt”, “gübre sektörü”, “Avrupa birliği”, “kanun”, “organik tarım”, “buğday”, “arıcılık”, “bağcılık” şeklinde sıralanmaktadır. İnternet ziyaretçilerince yapılan aramalarda ulaşılamayan terimler ise, daha çok yanlış arama yapmak, arama m otorlarını doğru kullanmamak ve sitemizle ve dergimizle ilgisi veya ilişkisi olmayacak kelimelerle arama yaptırmak gibi kullanıcı hatalarından kaynaklanmaktadır.
İnternet devrimine paralel bir eğilimle, hem bu istatistiki veriler dikkate alınarak ve hem de e-postalarımıza dergi ile ilgili gelen öneriler, Dergimizin çeşitli kurullarına aktarılarak değerlendirilmekte, okuyucu kitlesinin isteklerine cevap verecek şekilde yeniden yapılanmaları sürekli olarak gerçekleşmektedir.
KAYNAK: Türktarım 144:26-27 https://kutuphane.tarimorman.gov.tr/pdf_goster?file=a53b0b6da3f728126f93428a762a9ef1#book/28